Moda Tasarımı

Moda Tasarımı Programı Öğretim Elemanları

ebrudikmen.png  goncatorcun.png maydogan.png bilgekiriscan.png    
Öğr.Gör.Dr. Öğr.Gör. Öğr.Gör. Öğr.Gör.    
Ebru DİKMEN VAROL Gonca TORÇUN Mine AYDOĞAN Bilge YÜKSEL KİRİŞCAN    
(Koordinatör)          

  Eğitim-Öğretime Başlama Tarihi:  2003-2004
   
 Programın Dili  Türkçe
   
 Programın Kontenjanı 50
   
 Kabul Ve Kayıt Koşulları
YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir. İki yıllık ön lisans örgün Öğretimi Tasarım bölümü/ Moda Tasarımı Programı’na girerken, meslek liselerinin Tekstil/ Konfeksiyon/Giyim bölümlerinden herhangi birisini çok iyi dereceyle bitirmiş olma koşulu aranıyordu.

 

ÖSYM’nin son mevzuatına göre, aşağıdaki liselerden mezun olanlar da programımıza kabul edilebilmektedirler.

Genel Lise grubu; Lise, Yabancı Dil Ağırlıklı Lise, Özel Lise, Anadolu Lisesi, Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise, Fen Lisesi, Özel Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Spor Lisesi, Askerî Lise, Polis Koleji, Akşam Lisesi, Özel Akşam Lisesi, Açık Öğretim Lisesi (lise programı), Çok Programlı Lise (lise programı, lise programı-Yabancı Dil Ağırlıklı), Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Özel Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Özel Anadolu Öğretmen Lisesi, Öğretmen Lisesi, Öğretmen Okulu ve Köy Enstitüsünü kapsamaktadır.

Meslek Lisesi grubu; Ticaret Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Endüstri Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri, Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Sekreterlik Meslek Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Açık Öğretim Lisesi (Meslek Lisesi programları), İşitme Engelliler Meslek Lisesi, Çok Programlı Liseler (Meslek Lisesi programları), Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ve diğer meslek liseleri ile Astsubay Hazırlama okulları.

Kaynak: 2019 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu)

Bir öğrenci bu programda okumak için sınavlara girmiş ve kazanamamış olursa bir sonraki yıl tekrar sınavlara girdiğinde öncelik hakkı, o sene ilk kez başvurmuş öğrenciye verilir. İki yıllık Meslek Yüksekokullarının aksine dört yıllık lisans programlarında eğitim görmek için ise, ÖSYM sınavının baraj puanını geçerek, ilgili fakültelerin özel yetenek sınavlarında da başarılı olma şartı aranır.

YKS Puanı ile Yerleşen Son kişinin;

TYT 0,12 Katsayı ile Yerleşen Son kişinin Puanı………………..222,68051

TYT 0,18 Katsayı ile Yerleşen Son kişinin Puanı………………..224,12303

Kaynak: https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans.php?y=100750744

 
 Programın Tanımı
        Moda Tasarımı, toplumun farklı kesimlerinin giyim ihtiyaçlarını kişiye özel ve hazır giyim sektörleri olarak karşılamak üzere oluşmuş önemli ve gerekli bir endüstriyel tasarım alanıdır. Programımız, Akdeniz Üniversitesi Serik Gülsün Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü, Moda Tasarım Programı olarak ön lisans (2 yıllık) eğitim veren bir devlet kurumudur.
 
 Programın Amacı
     Programımız, tekstil, hazır giyim ve moda sektörüne çağdaş, yaratıcı ve özgün tasarımlar üretebilen, malzemeyi ve üretim tekniklerini iyi bilen, “yardımcı moda tasarımı elemanları” yetiştirmeyi amaçlamıştır. Ayrıca öğrencinin kişisel özellik ve yeteneklerinin gelişmesi hususu üzerinde durularak sanata yönelik temel ve genel kavramsal algılarını (çizgi, form, biçim, oran/orantı, renk, doku gibi) geliştirerek malzeme-ürün ilişkilerini kurabilmeleri, aynı zamanda özgün öneriler getirebilmeleri amaçlanmıştır. Böylece temel hedef, görsel iletişim ve tasarım ilkelerine bağlı ara elemanlar ve uygulayıcılar yetiştirmektir. Programımızda eğitim veren öğretim elemanlarının hedefi de bu doğrultuda, tasarımın temel ilkelerini kavramış, ekip çalışması yapabilen, adaptasyon yeteneği gelişmiş; çağdaş, teknolojiye ilgisi yüksek genç arkadaşları hayata kazandırmaktır.
 
 Vizyonumuz
         Tasarım alt yapısı üzerine yaratıcılık yeteneğini ortaya çıkarabilen, renk ve biçimlerdeki ayrıntıları iyi algılayabilen, sanata ve sosyal bilimlere ilgi duyan, çizim yeteneğine sahip, gelişen teknolojiye ilgili ve takipçi, yeniliklere açık, ekip çalışmasında uyumlu, insanlarla olumlu ilişkiler kurabilen ve iyi bir gözlem yeteneğine sahip, günümüz tekstil ve moda sektöründe her zaman aranan moda tasarımcısı yardımcıları (teknik ara elemanlar) yetiştirmektir.
 
 Misyonumuz
        Öğrencilere, tasarımın ana prensipleri, öğeleri ve uyum ilkeleri doğrultusunda kendine özgü yeni yorumlar, özgün tasarımlar üretebilme becerisi kazandırırken giysi tasarımında uygulama yeteneğine sahip, konusuna hâkim teknik bilgisi olan ara elemanlar yetiştirmek. Teknolojinin günümüz tekstil sektöründe sunduğu imkânlar doğrultusunda ve inovasyon (yenilikçilik) arayışlarında özgün üretimler yapabilen tasarımcılar ve/veya bu sektörde yer alan tasarımcılara yardımcı, teknik ara elemanlar yetiştirmektir.
 
 Sektörün İhtiyacı
        Moda Tasarımı ile ilgili iş olanakları Antalya ili ve çevresindeki ilçelerinde kısıtlıdır. Akdeniz’in daha ziyade turizm sektörüne hitap eden bir bölge olmasından dolayı özellikle Antalya ve çevresindeki Alanya, Belek, Beldibi, Göynük gibi turizmin yoğunlukta olduğu bölgelerde giysi modasından çok, otel animasyon gösterilerinde kullanılan kostüm ve aksesuarlarına (mask vb. gibi) ihtiyaç duyulmaktadır. Antalya ve çevresinde turizmin gelişmiş olmasından dolayı bölgede bulunan otel, motel ve tatil köylerindeki animasyon gösterilerinde kullanılan kostümlerin tasarım ve uygulama aşamalarında Moda Tasarımı programımızdan mezun olan veya halen okumakta olan öğrencilerimiz açısından da iş potansiyeli bu alanda, her zaman vardır. Bu bölgede turizm sektörünün faal olmasına paralel olarak, sahne ve animasyon departmanlarında iş bulabilme olanakları her zaman gündemdedir. Bunun yanında Antalya Konyaaltı/Liman Mahallesinde bulunan Organize Sanayii Bölgesindeki tekstil firmalarında da çalışabilme olanakları mevcuttur.
 
 İstihdam Olanakları
     Bu programdan mezun olan öğrenciler tekniker unvanı alarak bu sektörde kendilerine yer bulabilirler. Çalışmayı seven, kendi özelliklerine göre doğru hedefleri olan, idealleri için çaba sarf eden ve kendini bu meslekte geliştiren herkes bu meslekte iş bulabilir. Yaratıcılık yeteneğine sahip olmasının yanı sıra, renk ve biçimlerdeki ayrıntıları iyi algılayabilen, sanata ve sosyal bilimlere ilgi duyan, çizim ile birlikte çizdiğini uygulayabilme yeteneğine sahip, tekstil sektörünün farklı alanlarında, gelişen teknolojiye ilgili ve takipçi, yeniliklere ve öğrenmeye açık, ekip çalışmasında uyumlu ve insanlarla iyi ilişkiler kurabilen, iyi bir gözlem yeteneğine sahip kişiler tekstil, kostüm, moda ve hazır giyim sektörlerinde her zaman aranır olacaktır. Mesleğin yürütüldüğü sektörler:

 

*Kamu kuruluşları: Halk Eğitim Merkezleri’ne bağlı okullarda usta öğretici veya öğretmen olarak iş bulabilme imkânı vardır. Eğer öğrenci modanın yanında kostüm tasarım ve uygulaması konusunda da kendini yetiştirebilirse Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Bale Müdürlüklerine bağlı kostüm atölyelerinde, ayrıca Devlet Tiyatroları, Şehir Tiyatroları, Belediye Tiyatrolarındaki kostüm atölyelerinde kadrolu olarak çalışabilme olanağı bulabilir.

*Özel kuruluşlar: Moda ve hazır giyim sektöründe yer alan tekstil firmalarının tasarım departmanlarında, özel tiyatroların, sinema ve özel televizyon kurumlarının kostüm atölyelerinde, Antalya ve çevresinde yer alan otellerin animasyon ve karnaval gösterileri ile  fuar tanıtımlarında kullanılan kostümlerin hazırlanmasında, yardımcı kostüm tasarımcısı ve uygulayıcısı olarak çalışabilme olanağı vardır. Ayrıca faaliyete geçtiği zaman Serik Çandır’da bulunan Antalya Film Stüdyolarının kostüm atölyelerinde de görev alabilir.

*Bağımsız: Home officelerde freelance (serbest) koleksiyonlar tasarlanabilir veya  dijital teknolojinin olanakları kullanılarak moda illüstratörlüğü yapıla bilinir. Ayrıca tekstil piyasasındaki tekstil veya kostüm atölyelerinde işveren olarak görev alına bilinir ya da öğrenci her türlü donanıma yeterince sahip olduğunda kendisine ait moda tasarım stüdyosunu veya modaevini faaliyete geçirebilir.

 
 Programdan Mezun Olma Koşulları
          Öğrenci, iki yıllık ön lisans programını tamamladıktan sonra DGS sınavı (dikey geçiş sınavı) ile dört yıllık lisans programlarına geçebilir. Dört yıllık eğitiminin adından, hedeflerinde akademisyen olmak varsa eğer, bu yolda aşması gereken sınavlarda başarı gösterdiği takdirde yüksek lisans ve doktora da yapabilir. Öğr. Gör, Doç. veya Prof. ‘lük unvanlarına kadar yükselebilir. Eğer öğrencinin ideallerinde tekstil/moda sektörünün herhangi bir departmanında çalışarak bu alanlarda yükselme kriterleri varsa bu da idealist olmasına, kendini sürekli geliştirmesine, yetiştirmesine ve çalıştığı sektörde kendine has özgün çalışmalarını kendine özgü disiplinli çalışma performansı ile fark ettirmesine bağlıdır.
 
 Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler
 

 

Programımızdan mezun olan öğrenciler, ÖSYM’nin yayınlamış olduğu 2020-DGS Kılavuz ve Başvuru Bilgileri kitapçığına göre, DGS sınavından yeterli puana ulaştıklarında fakültelerin (4 yıllık/Lisans) aşağıdaki bölümlerine geçiş yapabilirler:

  • Moda Giyim Tasarımı
  • Moda Tasarımı
  • Moda ve Tekstil Tasarımı
  • Tekstil
  • Tekstil Mühendisliği
  • Tekstil Tasarımı
  • Tekstil ve Moda Tasarımı
Eklenme tarihi :7.10.2022 19:00:19
Son güncelleme : 8.11.2023 11:36:54