Çocuk Gelişimi

  Çocuk Gelişimi Programı Öğretim Elemanları

nilay.png  ilkim.png esra.png fazilet.png    
Öğr. Gör. Dr. Öğr. Gör. Dr. Öğr. Gör. Dr. Öğr. Gör.    
 Nilay Ölekli Sönmez Sakine İlkim Arı Esra Gölge Fazilet Barcin    
Bölüm Başkanı          

  Eğitim-Öğretime Başlama Tarihi:   2019-2020
   
 Programın Dili  Türkçe
   
 Programın Kontenjanı  40
   
 Kabul Ve Kayıt Koşulları

Programımız ÖSYM tarafından yapılan YKS sınavından alınan TYT puan türüyle öğrenci kabul etmektedir. Meslek liselerinden sınavsız geçişle programımıza öğrenci kabul edilmemektedir. Yükseköğretim kurulunun ilgili mevzuatında ve Akdeniz Üniversitesi’nin ilgili yönetmeliklerinde belirtilen hükümleri sağlayan lise ve lise dengi diplomaya sahip öğrenciler programımıza kabul edilmektedir.

 
 Programın Tanımı

Çocuk Gelişimi programı, 0-18 yaş arasındaki normal gelişim gösteren, özel eğitim gereksinimi olan, korunmaya muhtaç (kurumda yaşayan, çalışan, mülteci ve suçlu çocuklar) ve hastanede yatan çocukların tüm gelişim alanlarını (zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal) destekleyici teorik ve uygulamalı eğitim programları ile, çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan Çocuk Gelişimi Eğitimcisi yetiştiren bir bölümdür. Çocuk gelişimi ön lisans bölümünün eğitim süresi 2 (iki) yıldır. Programın bulunduğu üniversiteler YGS-4 puan türü ile öğrenci alımı yapmaktadırlar. Bölümden mezun olanlar ‘’Çocuk Gelişimi Meslek elemanı’’ unvanını alırlar. Çocuk gelişimi programı kapsamında; çocuk gelişimi, özel eğitim, kaynaştırma eğitimi, çocuk sağlığı, çocuk beslenmesi, çocuk psikolojisi ve ruh sağlığı, aile eğitimi, drama, oyun, müzik, görsel sanatlar, eğitici materyal geliştirme vb. konularında eğitim verilmektedir.

 
 Programın Amacı

Çocuk Gelişimi Programı’nın temel amacı, çocuk gelişimi ve eğitiminin önemini benimseyen, 0–18 yaş çocuklarının gelişim özelliklerini tanıyıp, alışkanlık ve gereksinimleri konusunda bilgi kazanmış, çocukların karşılaşabilecekleri sorunlara önlemler alabilen elemanlar yetiştirmektir. Bununla birlikte programda özel eğitime gereksinim duyan çocukları tanıyıp, bu çocuklar için uygun eğitim ortamını düzenleyebilen, anne sağlığı konusunda bilinçli olan teknik elemanlar yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 
 Vizyonumuz

Etik kurallar çerçevesinde hareket eden, çocuk gelişimi alanında farklı sektörlerde (sağlık, eğitim, adalet vb.) çalışabilme yeterliliğine sahip, bireysel ve kültürel farklılıklara saygı gösteren, yaratıcı, işbirliğine açık, dinamik, problem çözme becerileri yüksek, alanında başarılı çocuk gelişimciler yetiştirmektir.

 
 Misyonumuz

Bilim, teknoloji, eğitim ve sağlık sektöründeki hızla değişen gereksinimler doğrultusunda evrensel ölçütlere uygun eğitim sistemiyle, 0-18 yaş arasında faklı özellikte (tipik gelişim gösteren, özel gereksinimi olan, suça sürüklenen, hastanede yatan, göçmen, korunmaya muhtaç vb.) olan çocuk ve gençlerin gelişimine ve eğitimine destek veren,  aileleri ve toplumu çocuğun sağlıklı gelişimi ve eğitimi konusunda aydınlatan, çocukların gelişimlerini çok yönlü olarak değerlendirme, destek programları geliştirme, uygulama ve takip etme; gelişimsel erken müdahale programları geliştirerek, risk altındaki çocukları ve ailelerini güçlendirme bilgi ve becerilerine sahip, bakım, koruma, eğitim ve araştırma bilgi ve donanımı olan, alana hâkim profesyonel çocuk gelişimciler yetiştirmektir. Ayrıca gereksinim duyan, talep eden kurum ve kuruluşlara çocuk gelişimiyle ilgili danışmanlık vermek ve çocuk gelişiminin önemine yönelik toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmak, çocukların ve toplumun yararına projeler üretmektir.

 
 Sektörün İhtiyacı

Çocuk Gelişimi Programında öğrenciler, gelişim düzeylerine uygun programlar hazırlama ve çevre düzenlemesi yapma, çocuğun farklı alanlardaki gelişimlerini takip etme ve yeni düzenlemeler yapma, ailelere, çocuk gelişimi alanında hizmet veren kişilere, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapma, toplumu bu konularda bilinçlendirme çalışma şekli ile donatılmış olarak mezun olurlar. Mezun olanlar okul öncesi ve özel eğitim kurumlarında öğretmen asistanı olarak sektörün eleman ihtiyacının karşılamaktadır.

 
 İstihdam Olanakları
  • İdareci, öğretmen ve öğretmen yardımcısı olarak özel okul öncesi eğitim kurumlarında,

  • İdareci, öğretmen ve öğretmen yardımcısı olarak özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde,

  • Ücretli öğretmen olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı anaokulu ve ilköğretimlere bağlı anasınıflarında,

  • Hastane bünyesinde açılan kreşlerde,

  • Ana-baba eğitimcisi olarak özel araştırma ve danışmanlık şirketlerinde,

  • Bakıcı anne olarak Ana Çocuk Sağlığı Merkezleri’nde, yataklı tedavi veren kurumlarda

  • Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumları’nda

  • Tasarımcı olarak çocuk yayınları ve oyuncakları sektörlerinde

  • Turizm sektöründe çocuk animatörü olarak

  • Çocuk bakım elemanı olarak çalışan anne – babaların çocuklarının bakımında vb. çocuk gelişimiyle ilgili çalışmalarda görev yapabilirler.

 
 Programdan Mezun Olma Koşulları

Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin Akdeniz Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ndeki başarı koşullarını yerine getirmesi gerekmektedir.

 
 Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler

Çocuk Gelişimi Programından mezun olan öğrenciler, ÖSYM’nin yayınlamış olduğu 2019 ön lisans mezuniyet alanlarına göre DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile fakültelerin, aşağıdaki lisans bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.

  • Çocuk Gelişimi

  • Okul Öncesi Öğretmenliği

  • Özel Eğitim Öğretmenliği

  • Sosyal Hizmet

Eklenme tarihi :7.10.2022 18:00:57
Son güncelleme : 8.11.2023 11:22:52