Sahne ve Dekor Tasarımı

Hakan ELİNÇ  Suat YANARDAĞ Serdar YILMAZ
  (Koordinatör)

Eğitim-Öğretime Başlama Tarihi:  2002-2003

Öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile alınmaktadır. Üniversiteye kesin kayıt işlemleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) belirlediği tarihler arasında ve kayıt için belirtilen belgelerle yapılır.

Tasarım Bölümü altında yer alan Sahne ve Dekor Tasarımı Programında, genel kültür ve sanat kültürü içeren teorik dersler, diğer programlar ile ortak olup, alana yönelik dersler ayrılmaktadır. Üçüncü yarıyıldan itibaren alana yönelik teorik ve uygulamalı dersler çeşitlendirilerek, öğrencilerin bireysel tercihlerine göre uzmanlaşmalarına olanak sağlanmıştır. Ayrıca farklı alanlara uyum sağlayabilme yetenekleri ve ekip olma ruhunun gelişebilmesi için; seçmeli, teorik ve uygulamalı ders ve seminerlerle müfredat programı zenginleştirilmiştir.

“Yardımcı Sahne ve Dekor Tasarımcısı” adaylarının çalışma alanlarına giren konularda araştırıcı ve yaratıcı güce sahip, görsel algılama yeteneği gelişmiş, figür, nesne ve mekana üslup özelliğini veren dekor elemanlarını oluşturabilen ve uygulayabilen, yetenekli yardımcı sahne ve dekor tasarımcıları ve uygulayıcıları olarak yetişmelerini sağlamaktır.

Sahne ve Dekor Tasarım alanında, çağın gereklerine uygun ve öğrenci merkezli bir eğitim ve öğretim programı izlemek. Sorumluluk alabilen, zamanın değerini kavramış, onu etkin kullanabilen araştıran, bilimsel, teknolojik, sanatsal ve düşünsel yönleri meslek pratiğine aktarabilecek bilgi ve becerileri kazanmış meslek insanları yetiştirmek Tasarımı Bölümü Sahne ve Dekor Tasarım Programı’nın vizyonu olarak belirlenmiştir.

Sinema, Tiyatro, Dekorasyon, Sanat ve tasarım konularına özgün çalışmalarla katkıda bulunabilecek, günümüz ve yakın geleceğin gereksinim ve isteklerini izleyen, estetik, ekonomik, çağdaş çözümler üreterek çalışan, araştırmacı, ulusal ve uluslar arası platformlarda çalışabilecek öğrenciler yetiştirmektir.

Sahne ve Dekor işi ile ilgili firmaların, gelişen teknolojileri ve tasarımları takip eden, uygulayan ve kurgulayan dinamik genç bireylere ihtiyacı vardır. Bu açığı kapatmakta Yüksekokulumuz önemli rol oynamaktadır. Bunun yanında dekorasyon ve iç mimarlık sektörünün ara eleman ihtiyacı içinde mezun öğrencilerimiz yönlendirilmektedir.

Sahne ve Dekor Tasarımı Programı mezunları öncelikle Kültür Bakanlığı, Devlet Opera Bale Müdürlükleri, Devlet Tiyatroları, Şehir Tiyatroları, Reklam, Gösteri, Tören, Karnaval, Festival, Televizyon, Vitrin Tasarım Firmaları, Fuar Stand Tasarım Firmaları, Tasarım Ofisleri, Dekorasyon Firmalarında ayrıca Antalya ve çevresinde yer alan otellerin animasyon sahnelerinin hazırlanmasında tekniker unvanı ile yardımcı Sahne ve Dekor tasarımcısı ve uygulayıcısı olarak çalışabilirler.

Programın ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini Akdeniz Üniversitesi Ön-lisans ve Lisans Egitim-Ögretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre başarıyla tamamlayan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar.

ÖSYM’nin yayınlamış olduğu dikey geçiş sınav kılavuzuna göre ilan edilen üniversitelerin; Sahne Tasarımı, Sahne Sanatları , İç Mimarlık, İç  Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Bölümlerine Dikey Geçiş sınavı ile geçiş yaparak eğitimlerine devam edebilmektedirler. Lisans eğitimini tamamlamaları halinde yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler.
Eklenme tarihi :7.10.2022 18:59:16
Son güncelleme : 8.11.2023 11:35:59