Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Programı Öğretim Elemanları

eminekahraman.png  rifatolgun.png nihat.png
Öğr. Gör. Doç. Dr. Öğr. Gör.
Emine KAHRAMAN Rifat OLGUN Nihat Karakuş
  (Koordinatör)  (Bölüm Başkanı)

Eğitim-Öğretime Başlama Tarihi: 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında programa ilk defa öğrenci alımı yapılacaktır.

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Programı Temel Yeterlilik Testi (TYT) puan türünde öğrenci almaktadır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından programa yerleştirilen öğrencilerin kayıt tarihleri ile kayıt sırasında istenilecek belgeler ÖSYM ve üniversite tarafından belirlenmektedir.

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Programı, peyzaj tasarımı/planlaması ve süs bitkileri yetiştiriciliği alanında eğitim veren iki yıllık (dört yarıyıl) bir yükseköğretim programıdır. Program kapsamında öğrencilerimiz uygulama ağırlıklı olarak yetiştirilmekte olup süs bitkileri yetiştiriciliği, fidancılık tekniği, park ve bahçelerin bakım ve onarımı, arazi düzenleme teknikleri, yapısal ve bitkisel materyallerin tanınması ve kullanılması, peyzaj projelerinin hazırlanması, görselleştirilerek sunulması ve aplikasyonu konusunda dersler almaktadırlar.

Bölgenin ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikleri taşıyan kaliteli, yetenekli, tecrübeli, girişimci, dinamik ve meslekler arası bilgi-koordinasyon tabanına sahip, peyzaj bitkileri yetiştirme, çoğaltma, bakım ve uygulama işlemlerini yapabilen, kırsal, kentsel ve özel alanlar için peyzaj projeleri tasarım ve çizim prensiplerini bilen, doğal ve kültürel kaynakları ölçülü kullanabilen, çim alanları konusuna hâkim, peyzaj mimarı ve ziraat mühendisi ile aynı dili konuşan, teorik ve pratik bilgilerle donatılmış nitelikli ara eleman yetiştirmektir.

Peyzaj ve süs bitkileri yetiştiriciliği alanında donanımlı ara eleman yetiştiren, kendini yenileyen ve geliştiren bir program olmaktır. Programda, teknik esaslara uygun peyzaj projelerini hazırlama sunma ve araziye uygulama, bitki yetiştirme, bitkisel ve yapısal materyalleri peyzajda kullanma ve bakımı ile ilgili alanlarda çalışan mühendis ve peyzaj mimarlarına yardımcı olabilecek ara elemanlar yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Üretken, araştırmacı, öz güven sahibi, etik değerlere duyarlı, ilgili sektörlerin gelişimine katkı sağlayan, toplumda sosyo-kültürel hayata katkı sağlayan, yeterli teknik eğitim, bilgi ve becerisine sahip, değişen koşullara uyum sağlayan, teknolojik gelişmeleri takip eden nitelikli bireyler yetiştirmektir.

Önemli turizm merkezlerinden biri olan ve ülke ekonomisine büyük girdiler sağlayan Antalya Serik bölgesi dâhil olmak üzere birçok il ve ilçedeki peyzaj ve süs bitkileri alanında hizmet veren işletmelerde, kamu kurum ve kuruluşları ile özel iş yerlerinde peyzaj ve süs bitkileri konusunda ara eleman ihtiyacı bulunmaktadır.

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Programını bitirenlere “Peyzaj ve Süs Bitkileri Teknikeri” unvanı verilir. Peyzaj ve Süs Bitkileri Teknikeri peyzaj mimarına yardımcı bir eleman olarak çevre düzenleme tasarım ve planlarının araziye uygulanması, çim alanlarının oluşturulması, peyzaj ve süs bitkilerinin ekimi, dikimi, bakımı, gübrelenmesi, budanması, sulanması ve pazarlanması, peyzaj mimarı tarafından tasarlanmış projelerin keşifi, metrajı ve çizimi,  arazide yürütülen çalışmalar sırasında işçilerin yönlendirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan peyzaj çalışmalarının hakediş dosyalarının hazırlanması, peyzaja yönelik inşaat faaliyetleri, süs havuzları gibi donatı elemanlarının uygulanması ve denetlenmesi işlemlerini yürütür.

Mezunlarımız;

• Turizm Tesislerinde
  • Belediyelerin, Park Ve Bahçe Müdürlüklerinde
  • C. Karayolları Genel Müdürlüğü’nde,
  • C. Devlet Su İşleri Müdürlüğü’nde
  • Tarım İl ve İlçe Müdürlüğünde
  • İl Özel İdarelerinde
  • Özel ve Devlet Fidan Üretme Merkezlerinde
  • Peyzaj Mimarlığı hizmeti veren firmalarda iş bulabilirler.

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Programının eğitim süresi 2 yıl (4 yarıyıl)’dır. Öğrencilerin programdan mezun olabilmeleri için, Akdeniz Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesinde belirtilen koşulları yerine getirmeleri gerekmektedir.

Programı bitiren öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda,

• Bahçe Bitkileri,
  • Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı,
  • Orman Mühendisliği
  • Peyzaj Mimarlığı gibi farklı lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Ayrıca;

• Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri,
  • İktisat,
  • Kamu Yönetimi,
  • Maliye,
  • Uluslararası İlişkiler,
  • İşletme,
  • Konaklama İşletmeciliği,
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık,
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım,
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi,
  • Turizm İşletmeciliği gibi açıköğretim lisans programlarına da geçiş yapabilirler.
Eklenme tarihi :7.10.2022 18:23:36
Son güncelleme : 8.11.2023 11:31:12