Çim Alan Tesisi ve Yönetimi

Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Programı Öğretim Elemanları

şerefkılıc.png duygusarıyol.png orhansutcu.png serkanuyar.png    
Prof. Dr. Öğr. Gör. Dr. Öğr. Gör. Öğr. Gör.    
Şeref KILIÇ Duygu SARI YOL Orhan Talip Sütçü Serkan Uyar    
      (Koordinatör)    

  Eğitim-Öğretime Başlama Tarihi: 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında programa ilk defa öğrenci alımı yapılacaktır.
   
 Programın Dili  Türkçe
   
 Programın Kontenjanı  30
   
 Kabul Ve Kayıt Koşulları
 
Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Programı Temel Yeterlilik Testi (TYT) puan türünde öğrenci almaktadır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından programa yerleştirilen öğrencilerin kayıt tarihleri ile kayıt sırasında istenilecek belgeler ÖSYM ve üniversite tarafından belirlenmektedir.
 Programın Tanımı
 
Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Programı, çim bitkilerinin yetiştirmesi, çoğaltması, bakımı ve uygulaması alanında eğitim veren iki yıllık (dört yarıyıl) bir yükseköğretim programıdır. Program kapsamında öğrencilerimiz, uygulama ağırlıklı olarak yetiştirilmekte olup çim bitkileri üretim teknikleri, süs çimleri, golf sahaları tasarım prensipleri, çim alan tesisi ve yönetimi uygulamaları konusunda dersler almaktadırlar.
 Programın Amacı
 
 Programın amacı, bölgenin ve sektörün ihtiyaç duyduğu konularda kaliteli, yetenekli, tecrübeli, girişimci, dinamik ve meslekler arası bilgi-koordinasyon tabanına sahip, çim bitkileri yetiştirme, çoğaltma, bakım ve uygulama işlemlerini yapabilen, kırsal, kentsel ve özel alanlar için çim yüzeyler oluşturabilen, çim bitkilerini tanıyan, sınıflandırabilen ve kullanım yerleri hakkında fikir sahibi olan, bakım ve onarım işlemlerini yapabilen, doğal ve kültürel kaynakları sürdürülebilirlik temelinde kullanabilen, peyzaj mimarları ve ziraat mühendisleri ile aynı dili konuşabilen, teorik ve pratik bilgilerle donatılmış nitelikli ara eleman yetiştirmektir.
 Vizyonumuz
 
Çim Alan Tesisi ve Yönetimi alanında donanımlı ara eleman yetiştiren, kendini yenileyen ve geliştiren bir program olmaktır. Programda, sektörün ihtiyaç duyduğu teknik konularda donanımlı ve uygulamaya yönelik yeterliliğe sahip olan, mühendis ve peyzaj mimarlarına yardımcı olabilecek ara elemanlar yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
 Misyonumuz
 
Üretken, araştırmacı, öz güven sahibi, etik değerlere duyarlı, ilgili sektörlerin gelişimine katkı sağlayan, toplumda sosyo-kültürel hayata katkı sağlayan, yeterli teknik eğitim, bilgi ve becerisine sahip, değişen koşullara uyum sağlayan, teknolojik gelişmeleri takip eden nitelikli bireyler yetiştirmektir.
 Sektörün İhtiyacı
 
 Ülkemizin önemli turizm merkezlerinden biri olan ve ülke ekonomisine büyük girdiler sağlayan Antalya-Serik bölgesindeki oteller, tatil köyleri, golf sahaları, futbol sahaları ile kamu ve özel sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak çim alanlarının oluşturulması, bakımı ve yönetimi gibi her türlü faaliyetleri üstlenebilecek ara eleman ihtiyacı bulunmaktadır.
 İstihdam Olanakları
 
Çim Alan Tesisi ve Yönetimi programını bitirenlere “Çim Teknikeri” unvanı verilmektedir. Çim Teknikerlerinin peyzaj mimarları ve ziraat mühendislerine yardımcı bir eleman olarak çim tohumlarının ekilmesi veya hazır çim dikilmesi için toprağın hazır hale getirilmesi, sulama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi bakım faaliyetlerin yürütülmesi, hazır çim satış firmalarında bu çimlerin pazarlanması gibi çalışma alanları bulunmaktadır.

 

Program mezunları, başta Antalya Serik bölgesi dâhil olmak üzere ülkemizde birçok il ve ilçede, çim konusunda faaliyet gösteren büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelerde, çim bitkileri üretimi ve bakımı, pazarlanması konularında ara teknik eleman, ara kademe yöneticisi veya idari teknik personel olarak çalışabilmektedir. Çalışma alanları, belediyelerin park ve bahçe müdürlükleri, hazır çim üretim firmaları, peyzaj mimarlığı hizmeti veren firmalar, futbol sahaları, golf sahaları vb. çim konusunda faaliyet gösteren işletmelerdir.

 Programdan Mezun Olma Koşulları
 
 Çim Alan Tesisi ve Yönetimi programının eğitim süresi 2 yıl (4 yarıyıl)’dır. Öğrencilerin programdan mezun olabilmeleri için, Akdeniz Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesinde belirtilen koşulları yerine getirmeleri gerekmektedir.
 Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler
 
Programı bitiren öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda,

 

  • Bahçe Bitkileri,
  • Bitki Koruma,
  • Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması,
  • Peyzaj Mimarlığı,
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
  • Tarla Bitkileri gibi farklı lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Ayrıca;

  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri,
  • İktisat,
  • Kamu Yönetimi,
  • Maliye,
  • Uluslararası İlişkiler,
  • İşletme,
  • Konaklama İşletmeciliği,
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık,
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım,
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi,
  • Turizm İşletmeciliği gibi açıköğretim lisans programlarına da geçiş yapabilirler.
Eklenme tarihi :7.10.2022 18:39:35
Son güncelleme : 9.11.2023 18:25:10